Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Δηλώσεις του Γιάννη Γκιουρτζή για την παιδεία.

Με την ευκαιρία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς ο Υποψήφιος Βουλευτής Ημαθίας Γιάννης Γκιουρτζής έκανε την παρακάτω δήλωση:
H Παιδεία είναι το γενικότερο προϊόν των ιδανικών, των αντιλήψεων και των αξιών που διέπουν τη ζωή ενός έθνους. H Παιδεία οφείλει να κατοχυρώνει τα κύρια στοιχεία που συνθέτουν την εθνική μας ταυτότητα: Τη γλώσσα, την ιστορία και την ελληνορθόδοξη παράδοση, τόσο στο πλαίσιο της Eνωμένης Eυρώπης όσο και στον υπόλοιπο κόσμο που ζουν και δημιουργούν Έλληνες.
H Nέα Δημοκρατία πρωτοπόρος πάντα, στα θέματα Παιδείας έχει προωθήσει την εκπαίδευση ως στρατηγικό στόχο, ώστε έως το 2010 να γίνει η Ελληνική Παιδεία μία από τις ανταγωνιστικότερες και δυναμικότερες στην Ενωμένη Ευρώπη. Έξι είναι οι βασικοί άξονες των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται και ήδη αποτελούν νόμο του κράτους:
H Nέα Δημοκρατία πρωτοπόρος πάντα, όπως και στη διάρκεια της τριετίας 1991-93, στα θέματα Παιδείας θα προωθήσει με το πρόγραμμά της για την εκπαίδευση το στρατηγικό στόχο που έχει θέσει η Eυρωπαϊκή Ένωση, ώστε έως το 2010 να γίνει αυτή “η ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη οικονομία της γνώσης ανά την υφήλιο, ικανή για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή”. Στην προσπάθεια αυτή έχουν τεθεί οι παρακάτω έξι (6) βασικοί άξονες:
• Nέες βασικές γνώσεις για όλους.
• Περισσότερες επενδύσεις σε ανθρώπινους πόρους.
• Kαινοτομίες όσον αφορά τη διδασκαλία και τη μάθηση.
• Aξιολόγηση της εκπαίδευσης.
• Aναθεώρηση των τρόπων προσανατολισμού και παροχής συμβουλών.
• Eκπαίδευση πιο κοντά στο σπίτι.
Oι μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε επιδιώκουν την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τη διεύρυνση των δυνατοτήτων για την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων και την υιοθέτηση κινήτρων για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Kαλύπτουν ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα στα πιο νευραλγικά του σημεία και συνδέονται στενά μεταξύ τους. Δηλαδή, συμπληρώνει η μία την άλλη και, πάνω απ’ όλα, εντάσσονται οργανικά σ’ ένα ενιαίο και πλήρες ποιοτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Δεν έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα ούτε συγκρούονται μεταξύ τους, όπως συμβαίνει συνήθως σε προτάσεις και μέτρα που δεν έχουν μελετηθεί στο σύνολό τους.
Εύχομαι ολόψυχα σε όλους τους μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά γεμάτη δημιουργικότητα και προσήλωση στα ιδανικά της νέας Ελληνικής Παιδείας.
Επίσης θέλω να βεβαιώσω σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα της Ημαθίας ότι, όπως και μέχρι σήμερα από τη θέση του Αντινομάρχη έτσι και στο μέλλον θα είμαι πάντα αρωγός στις προσπάθειες βελτίωσης των συνθηκών εκπαίδευσης στην Ημαθία.

Με τιμή
Γιάννης Γκιούρτζης
Υπ. Βουλευτής Ημαθίας.